Heltäckningsmattan gör comeback

Posted by on februari 6, 2015

Den stora skräcken från 70-talet, heltäckningsmattan, gör comeback. På sina håll har den aldrig riktigt släppt greppet. Men då talar vi om kontor, mässmontrar och brittiska hem. Men nu är det återigen dags för svenska hem att återupptäcka fördelarna med att lägga in en heltäckningsmatta.

Trenderna de senaste åren inom heminredning har gått allt mer mot naturliga material där marmor och koppar har fått signalera lyx och flärd, samtidigt som svenskt trä, som furu, återigen har blivit på tapeten. Men nu är det dags för en riktig naturdödare, en syntethistoria som får barnfamiljer att trilla ur sina sängar. Det är dags för 70-talets heltäckningsmatta att återigen kliva in i finrummet. I vissa länder har den aldrig riktigt lämnat, och britterna har alltid varit stormförtjusta i detta.

Men det är dags att vi börjar återupptäcka fördelarna med dem. Dessa har en tendens att binda damm, vilket gör att dammet inte virvlar runt i hemmet. Det här samlar upp det vilket minskar effekterna av allergier. Nackdelarna är naturligtvis kända, det kan vara svårt att få torka upp utspilda vätskor. Men den tiden är förbi, med dagens nanoteknologi har det varit möjligt att skapa golvmattor som kan stå emot fukt, och där vätskor samlas på ytan vilket gör dem möjliga att torka upp.

Båtägare är också en grupp som har varit flitiga på att anamma kulturen kring heltäckningsmattor. På Stockholms Mattlangett säljer de heltäckningsmattor, framför allt till svenska båtägare, men det blir allt vanligare att kontor och även privatpersoner tar till sig fördelarna med dessa mattor. Företagen ser naturligtvis fördelarna med att slippa städa golven, framför allt vintertid. Istället tar mattan hand om snö och slask vilket gör det till ett kostnadseffektivt sätt att hålla ordning i lokalerna.

För privatpersoner kan även heltäckningsmattan ha ytterligare ett par funktioner. I annars så hala trappor bildar de effektiva halkskydd, vilket gör det tacksamt för småbarnsfamiljer, som minskar antalet höga fall. Utöver detta tenderar också golv belagda med heltäckningsmattor att dämpa den generella ljudnivån avsevärt då de fungerar som absorbenter av ljudvågor, vilket minskar studsande ljud och eko.

Posted in: Nyheter

Simple Business by Nimbus Themes
Powered by WordPress