Fördelar med att ullgarn

ullgarn

Posted by on augusti 28, 2017

Det finns väldigt många fördelar med ullgarn som många inte tänker på när de ska välja garn. Även om många fått för sig att materialet sticks så är det ett väldigt bra material att använda sig av. Den största fördelen med att använda ullgarn är att ull har en stor absorberingsförmåga. Vilket i korthet betyder att materialet suger upp vatten och vätska. Samtidigt som ull suger upp vätska så bildas värme vilket är den största anledningen till att ullvantar som är blöta samtidigt kan vara varma.

Att både ha en stor absorberingsförmåga och vara varmt samtidigt som det är blött är ulls största fördel gentemot andra material. Framförallt i Sverige där det är kallt och blött under stora delar av året. Något som verkligen gör att ullgarn är det garn man ska använda sig av för kläder.

Ull innehåller även stora mängder luft vilket gör att det är ett material som effektivt värmer upp. En stickad ulltröja är något av det varmaste man kan ha på sig. Något som vi redan nämnt är väldigt fördelaktigt i Sverige. För när det är 20 minusgrader ute så finns det få material som är lika varma som de som är gjorda av ullgarn.

Är ullgarn det bästa garnet att använda sig av?

Mycket beror på vad det är man ska använda ullgarnet till och då menar vi vad man ska sticka. Ullgarn är väldigt slittåligt, värmer upp effektivt och värmer även när det är blött. Något som väldigt få andra material klarar av att göra på samma sätt som ullgarn gör. Om man däremot ska göra ett klädesplagg som inte ska användas under den svenska vintern så kanske ett annat material är mer lämpligt.

Det beror som sagt på vad det är man ska använda ullgarn till. För vinterkläder är det få material som är lika bra och värmande som ullgarn. Är det för sommarbruk som man ska sticka något så är inte ullgarn det garn man ska välja. Då ska man istället välja ett mer svalkande material än ull.

Sen finns det skillnader mellan olika typer av ullgarn som man kan tänka på. För det finns andra typer än vanlig ull att använda som garn. Exempelvis alpackaull som inte kommer från vanliga får utan från alpackan. Sen finns det andra varianter som kan ha andra fördelar och nackdelar än vanlig ull. Så det gäller helt enkelt att välja det garn som passar bäst till det man ska göra.

Finns det några nackdelar med att använda ullgarn?

Den enda egentliga nackdelen som finns med att använda ullgarn är att det inte går att maskintvätta. Det krymper nämligen väldigt enkelt. Något som en del andra material inte gör på samma sätt som ull gör. Helst ska man hand tvätta ull för att göra så att det inte krymper. Då ull inte blir smutsigt så enkelt så är det inte den största nackdelen. Men för den som vill kunna tvätta sina stickade tröjor i tvättmaskinen så är det inte lämpligt att använda ullgarn

Posted in: Nyheter

Simple Business by Nimbus Themes
Powered by WordPress